- Zwolle schaft de lokale regel af die de maximale huurprijs voor te slopen of renoveren woningen limiteerde tot 45% van de landelijke norm.
- Deze maatregel, uniek voor Zwolle sinds 2014, wordt ingetrokken om huurinkomsten te verhogen en de woningvoorraad beter te benutten, in de hoop op minder leegstand en verbeterde leefbaarheid.
- Terwijl de gemeente positieve effecten verwacht, uit de Woonbond via woordvoerder Mathijs ten Broeke kritiek op het besluit.
De gemeente Zwolle neemt afscheid van een unieke regel binnen haar verhuurbeleid, dat schrijft De Stentor.
Tot voor kort hanteerde de stad een maximale huurprijs voor woningen die op de nominatie stonden om gesloopt of gerenoveerd te worden. Deze prijs was vastgesteld op 45% van de landelijk geldende maximale huurprijs, een regel die in 2014 werd ingevoerd met als doel de huurprijzen in toom te houden.
De berekening van de huurprijs was gebaseerd op de WOZ-waarde van een woning. Zo kon voor een woning met een maximale huurprijs van 488 euro, in Zwolle slechts 220 euro aan huur per maand gevraagd worden. Echter, het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten om deze beperking, de zogenaamde ’45-procentnorm’, in te trekken.
Stimulans voor verhuur en leefbaarheid
Het besluit om de norm af te schaffen wordt door het college gerechtvaardigd met het argument dat dit de huurinkomsten voor woningeigenaren zal verhogen, zo schrijft de krant.
Het gevolg van de afschaffing zou zijn dat meer eigenaren hun woning aanbieden voor tijdelijke verhuur, wat leegstand vermindert en de leefbaarheid ten goede komt. Met name in de huidige overspannen woningmarkt ziet het college hierin een kans om de woningvoorraad effectiever te benutten.
Niet iedereen staat echter achter deze beleidswijziging. Mathijs ten Broeke, woordvoerder van de Woonbond, noemt de verandering “niet meteen een heel goede zaak”.